субота, 28 березня 2020 р.

Олександр Олесь. Коротко про поета. Світоглядні переконання митця. Неоромантичні, символічні тенденції у творчості. "З журбою радість обнялась"

Олесю не довелося завойовувати своєї поетичної слави.
Вона сама прийшла до нього на другий день після виходу з друку першої книжки його поезій. Микола Зеров
Слово вчителя
Олександр Олесь — один із найвизначніших ліриків ХХ століття. Його поезія, надзвичайно мелодійна, сповнена загадкових ритмів, тонів, завдяки свіжості поетичних образів, плавності та легкості віршів, сміливості деяких прийомів розширила тематичний і стильовий діапазони українського художнього слова.
Як відзначав М. Рильський, Олександр Олесь „належить до покоління письменників, які з'явилися в українській літературі на початку ХХ століття, коли ще жили і творили великі І. Франко, М. Коцюбинський і Леся Українка. Інтелігенція того часу вітала в особі поета надійну творчу силу, визнала його як щирого й безпосереднього лірика, яким він був усе своє життя”. Життєвий шлях поета складався непросто й нелегко, а творчий, поєднуючи сумні й радісні мотиви,— засвідчив появу найпопулярнішого українського поета, в особі якого, за словами М. Грушевського, „Україна дістала поета-лірика, котрого виглядала від часів Шевченка”. Творчість митця певною мірою є віддзеркаленням його життя.  
Випереджувальне завдання.

Немає коментарів:

Дописати коментар