четвер, 15 квітня 2021 р.

Ключові слова, абзаци.

 

Ключовими називають слова, яким належить визначальна роль у тексті. За ключовими словами здійснюють пошук матеріалів певної тематики в мережі Інтернет. Ключові слова в поетичних текстах мають велике смислове навантаження.

 

Тема тексту може ділитися на підтеми (мікротеми). Частиною тексту, в якій розкривається зміст підтеми (мікротеми), є абзац. На письмі абзац виділяється відступом вправо.

 

Актуальне членування висловлювання — виділення у висловлюванні як одиниці мовлення теми (даного) і реми (нового; того, що стверджується про тему).

 

Тема (відоме, дане) — компонент актуального членування висловлювання, початковий пункт повідомлення; те, стосовно чого щось стверджується у висловлюванні. Речення у тексті поєднуються за допомогою «даного» (відомого), де використовуються повтори слів, займенники, синоніми. «Дане» (відоме) в тексті служить для зв’язку речень. У ньому повторюється якась частина попереднього речення.

 

Рема (у перекладі з грецької мови — сказане) (нове) — компонент актуального членування висловлювання; те, що стверджується або про що запитується в темі. «Нове» в реченні містить основне повідомлення і виділяється логічним наголосом. У мовленні «нове» найчастіше стоїть наприкінці речення.

  У тексті може бути послідовний (ланцюжком) і паралельний зв’язок. При послідовному зв’язку речень «даним» наступного речення стає «нове» попереднього. Паралельний зв’язок полягає в тому, що «дане» залишається одним і тим же.

 

Дослідження-аналіз.

— Прочитайте текст. З’ясуйте тип мовлення і стильову належність. Аргументуйте свою думку.

Відомо, що мова кожного народу — явище давнє, її коріння сягають у доісторичні часи. Вона є найгеніальнішим витвором багатьох поколінь. Кожне витворене й прийняте для вживання слово — це своєрідний символ сформованої ідеї, мета якої проникнути у світ природи і в людську сутність, у світ людського духу. Вироблення граматичних законів, творення нової лексики — справа тисячоліть.

У великому творчому процесі народжується мова людини, а з нею народжується й найприродніше єднання — народ. Мова стає тією субстанцією, що породжує народ, націю: створилася мова — виникає, починає діяти народ. Тож не дивно, коли наступає загроза зникнення мови, — надходить і загроза смерті народу, носія мови (Г. Нудьга).

— Визначте, що виражають виділені слова в реченнях — «нове» чи «відоме». Назвіть види і засоби міжфразного зв’язку у висловлюванні.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар